RIP Owen Mays 1982- 2015

Live @ Muddy Roots Europe 2015Vanochtend kreeg ik een schokkend telefoontje van Moniek,   redactielid Driftercountry. “Owen Mays is overleden vannacht”, meteen schieten allerlei herinneringen door mijn hoofd. Verleden maand had ik het genoegen Owen eindelijk face to face te ontmoeten. We hadden al regelmatig mailcontact gehad, en nu  op Muddy Roots Europe, konden we elkaar eindelijk de hand schudden. Het mailcontact tussen Owen Mays en mij had vooral betrekking op mijn verzoek een van zijn nummers te gebruiken in een voorlichtingsfilm die voor mij werk werd gemaakt. Owen had op zijn (naar nu blijkt)  voorlaatste album het nummer Homeless gecoverd. Homeless is geschreven door Ray Lawrence JR en sloot in sfeer en tekst precies aan bij het item waar wij in deze film aandacht voor vroegen. Geef mensen die dakloos zijn een Home en de kwaliteit van hun leven schiet omhoog. Toen ik het verzoek deed het nummer te gebruiken kreeg ik onmiddellijk toestemming van Owen. Tijdens de set die Owen Mays speelde op Muddy Roots Europe 2015 zat ook de song  Homeless en Owen refereerde aan de film. Dit zijn mijn persoonlijke herinneringen aan deze sympathieke artiest. Maar laten we hier ook stil staan bij de muzikale impact die Owen Mays heeft gehad in de Country scene. Owen Mays speelde old school Country Music zonder dat het een moment een cliché werd.  En de muziek werd geen cliché omdat Owen er als geen andere in slaagde  zijn gevoel over te  brengen in zijn nummers. Van melancholisch tot het vieren van de vrijheid on the road, het komt allemaal voorbij in zijn songs.  Wat ook kenmerkend is voor de muziek van Owen Mays is zijn stem. Ik schrijf er vaker over op Driftercountry.com, maar Owen Mays had die originele country snik in zijn stem. En deze snik vindt je maar bij weinig zangers in de business terug. Owen is ook een ontzettend productieve schrijver/ componist geweest in de korte tijd die hij heeft gehad op deze aardkloot. Hier twee nummers van zijn laatste album Live in Minneapolis. Dit album is dit jaar uitgebracht en is een registratie van een optreden van Owen Mays & the 80 Proof Boys. Opgenomen tijdens de 2014 tour samen met the Ditchrunners in club Underground in Minneapolis op 10 april 2014.

Let it Rain, Live in Minneapolis

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

It Ain’t Enough, Live in Minneapolis mr 2015 2

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Via Bandcamp is er al enige tijd een Best of te bestellen, voor mensen die nog muziek van Owen Mays missen, een absolute aanrader.

In dit artikel wil ik ook graag de persoonlijke overdenking van Moniek plaatsen. Ook de foto’s bij dit  artikel zijn van haar, met dank.OM Beer “Deze morgen bereikte ons het tragische nieuws dat Owen Mays overleden is in zijn slaap op 32 jarige leeftijd.
Naast zijn muziek heb ik Owen leren kennen als een ietwat verlegen zeer humoristische gast, bovenal ook een Bourgondiër en de eerste Amerikaan die ik heb ontmoet die er van houdt zijn frieten te eten “drowned in mayonaise”. Je eerste korte kennismaking met Europa verliep met hoogte (Muddy Roots Europe) en diepte punten (grensovergang Turkije) maar je was vastberaden om terug te komen en te komen bbq-en en mij wat grill skills bij te brengen… Owen, thank you for your music. You Will be missed ! Grill some burgers for me with Elvis, Johnny and Hank…”‘.

Dit bericht is geplaatst in Driftercountry, Reviews!. Bookmark de permalink.